Novi Sad
08.01.2014.
17:00 > 17:46
Dok se gradić Metković odlučio da dugove vraćaju oni koji su ih godinama pravili, Novi Sad primorava građane da i dalje finansiraju sloj klijentele koji decenijama parazitira kroz predimenzionisan javni sektor.
  • novosađanka

    12.01.2014 20:23
    odgovor Duletu
    Nije to, druže, predubeđenje, jer svi mi DOBRO znamo kako se radi u upravi! Nakrkaju 2500 nerešenih predmeta, i po vasceli dan kuckaju poruke, idu na "teren" (hm,administrativni službenik na terenu, ha, ha),pa onda slobodni dani, pa godišnji odmor, pa bolovanje,pa"bolesno mi dete", itd. Kad god sam telefonom tražila nekog službenika u upravi lično, rekli su mi da je izašao, da zovem kasnije, ili, češće, da se danas neće vraćati i da zovem sutra.U privatnoj firmi plata 15000 din, i moli boga da je dobiješ, a zakasni 5 minuta, smeši ti se otkaz sa velikom verovatnoćom...
  • novosađanka

    12.01.2014 19:31
    bravo za Metković
    Novosađani, evo divnog primera da na ovim prostorima rukovodstvo može biti u službi naroda, a ne u službi PROTIV naroda!Ovi se naši učlane u partiju da bi došli u poziciju da DRPAJU, a ne da rukovode. Oterajmo ovu našu lopovsku bagru g.... motkom, izađimo na ulice, kažimo NE drpačini javnih preduzeća tj. gradskih vlasti. Sram ih bilo, izbacuju iz kuća siromašan, nezaposlen ojađen narod zbog neplaćenih računa za grejanje,struju i vodu! Ko kod Tita nije plaćao račune? Niko, to je bila sitna para koju je bilo sramota ne platiti. A danas 90% primanja građana zaposlenih van javnog sektora odlaze na tzv. komunalije, tj. pravo lopovima u džepove!!!! U Hrvatskoj i u Omišu postoji svetao primer gradske uprave kao u Metkoviću! Hvala im na nadi koju su nam dali da će u nekom novom veku i kod nas da se pojave takvi!!!!
  • B

    09.01.2014 16:32
    Paraziti
    Ogromna većina stanovnika Srbije bi prodala rođenu majku da radi u javnom sektoru, tj. da bude na budžetu. Zato nam i jeste ovako. Oni koji žele da rade i misle svojom glavom uglavnom su otišli.
    Ovaj primer je dobar, ali neće imati efekta na NS i Srbiju uopšte.
    Jedino rešenje za NS, Vojvodinu i Srbiju je grčki scenario, tj. faktička okupacija od strane poverilaca.
  • dule

    09.01.2014 11:36
    pekos021
    Zašto se pozdravlja vest da je radniku uprave u Metkoviću smanjena plata. Kao to je dobar potez gradonačelnika? Šta je taj radnik kriv što je neki funkcioner uzeo kredit i zadužio opštinu. Neka kredit vraća bivše rukovodstvo a ne radnici! I zašto postoji to predubeđenje da se u upravi ništa ne radi. Imam dosta prijatelja zaposlenih tamo koji su vredni i dosta rade, bore se za svoju platu koja je mala. Stalno postoji tendencija da se kroz medije i javnost poistovećuju političari i funkcioneri sa običnim narodom!

    Naravno da ova mera nije fer. A možda i jeste. Znaš kako, dok su političari drpali oni su ćutali. A morali su znati šta se dešava ako su se iole bavili svojim poslom. Ali su ipak ćutali. E pa lepo, kad se vrate dugovi, i njima će plate biti veće. Pa kad opet neki političar krene da krade a oni nek razmisle šta će i kako će, imajući u vidu ovo iskustvo.
  • 09.01.2014 09:04
    dok se raja svađa, mangupi profitiraju
    Ubeđen sam da Novom Sadu nisu potrebne tako drastične mere. Bilo bi dovoljno da dođu na vlast ljudi, koji bi se ponašali domaćinski. Ne bi mogli da prepoznamo svoj grad. Ali ko što neko dole reče, bolji i lepši su pripali boljima i lepšima, a nas su izgleda zapali baš onakvi kakve zaslužujemo(i bivši i sadašnji)
  • 09.01.2014 08:26
    Samo da popovimo uvedemo porez i nama bi svanulo.
  • Bokili

    09.01.2014 08:26
    Samo me jako zanima odakle ste izvukli cifru od 300 ljudi viska zaposlenih u jkp Cistoca...obratite malo paznju na ``cinjenice koje iznosite``.U cilju cistijeg grada i celokupne javne higijene cistoca i dalje ima potrebu za zaposljavanje jos ljudi..ali zbog trenutne zakonske i socijalne situacije nije u mogucnosti i velika je steta sto jedno takvo preduzece koje bi trebalo da napreduje ,tako lose stoji. u Zemljama evropske unije i mnogim drugim ovakve firme imaju mnogo vise delatnosti koje se bave raznim vidovima ocuvanja zivotne sredine,reciklaza i ostalo...
  • Brus Vilis

    09.01.2014 07:56
    Srecno ti bilo
    "... ali teziste mojeg pitanja prema tebi je sledece:
    Kako to od dvorista na kojem kapiju nikad nisi zakljucavao stize do stana od 45 m2 na Telepu?"

    Vidiš, nije se zaključavalo dvorište u kući moje majke i mog oca, takodje na Telepu. A ja imam 45 godina i, znaš, odavno ne živim s roditeljima. Samo, izgleda da je tvoje intelektualno težište pomereno, kanda u rikverc.
  • pekos021

    09.01.2014 07:50
    Zašto se pozdravlja vest da je radniku uprave u Metkoviću smanjena plata. Kao to je dobar potez gradonačelnika? Šta je taj radnik kriv što je neki funkcioner uzeo kredit i zadužio opštinu. Neka kredit vraća bivše rukovodstvo a ne radnici! I zašto postoji to predubeđenje da se u upravi ništa ne radi. Imam dosta prijatelja zaposlenih tamo koji su vredni i dosta rade, bore se za svoju platu koja je mala. Stalno postoji tendencija da se kroz medije i javnost poistovećuju političari i funkcioneri sa običnim narodom!
  • 09.01.2014 07:49
    @IZOPSTENI - ja sam o ovome
    sto nisi to pricao na tribini ds-a ili srs-a? tamo bi te sigurno poslusali
  • novi sad

    09.01.2014 07:36
    vrtić
    "A koliko su usluge gradskih preduzeća skupe, ilustrovao je bivši gradonačelnik kada je podsetio da je gradska nadoknada po detetu za boravak u javnim vrtićima viša od cene koje za dnevni boravak naplaćuju privatni vrtići."

    KOJI JE TO PRIVATNI VRTIĆ JEFTINIJI OD JAVNOG-GRADSKOG?
  • @Brus Vilis - Ošo ja, a vi vi

    09.01.2014 07:16
    Srecno ti bilo
    Pametno si ucinio. Kad sve saberem pitam se sta si i do tada cekao.
    Kad jos uzmemo u obzir ove tvoje navode:
    "Za stan na Telepu od 45 kvadrata pazario sam kuću od 160 sa većim dvorištem, na 5 minuta od samog centra. Zgadio mi se Novi Sad...."
    "Uglavnom, više me nije briga za ovaj grad, za grad u kojem smo 80-ih godina u kafiću zajedno sedeli Zvonko, Pišta i ja, za grad u kojem dvorišnu kapiju nikad nismo zaključavali i gde su komšije bile deo porodice..."
    I inda na kraju kazes: "Sve najbolje mangupi, bolje niste ni zaslužili!"
    moglo bi se malo prodiskutovati ko je tu mangup, a ko nije, ali teziste mojeg pitanja prema tebi je sledece:
    Kako to od dvorista na kojem kapiju nikad nisi zakljucavao stize do stana od 45 m2 na Telepu?
    Da li su Pista i Zvonko svoju ocevinu (dedovinu) rasprodali ili su im konfiskovali?
    Ako ovo razjasnimo bice nam jasno ko je tu ko i tek tada mozemo da sudimo o tvom genijalnom preseljenju u sredinu u kojoj nema ovih nasih politicara i u kojoj ces ti biti glavni mangup.
  • Osoba M

    09.01.2014 07:03
    @Anonimus
    Nije to situacija samo u Novom Sadu, vec u celoj Srbiji, a ocigledno i vecim delom bivse Juge. Tuga.
  • Agronom sa sela

    09.01.2014 06:20
    Opravdano
    Ono što je osnovno, a nije rečeno:
    - u Novi Sad se Doseljavaju
    - iz Metkovića se Iseljavaju

    Sve dok se prodaju lanci i kuće na lakat
    Sve dok se vadi karta u jednom pravcu
    Poskupljuj - sve će dati za 26 kvadrata sa idealnim rasporedom!
    Zapošljavaj - portiri i kafe kuvarice!

    Polovina, razmaženih, "Novosađana" je na budžetu!?
  • 08.01.2014 23:37
    Bravo
    Bravo za Metkovic i mladjanog gradonacelnika. Eto primera iz neposrednog okruzenja da moze. Samo kad bih video da su se ovi nasi paraziti, debeloguzani i sisaci krvi i zivotne energije odlucili za takav korak, ne znam sta bi me vise usrecilo. Ali ne, oni ce i dalje da sisaju, krkaju i pricaju bajke i besmislene, sto puta upotrebljavane floskule, koje nista ne znace i nemaju uporiste ni sa cim, a najmanje sa zdravim razumom. E pa, da Bog da im se vratilo sve jednom kad najmanje ocekuju i to stostruko. A ovi sto lupaju minuse na ovakve vesti, su mi jos gori i jadniji, zar je moguce da ste, kao sto Pawlle dole rece takve jajare i sebicnjaci da su vam vase usrane guzice bitnije od sadasnjosti i buducnosti skoro 7 miliona ljudi?. Pa lupajte i dalje minuse za drugo i niste sposobni.
  • Arch Stanton

    08.01.2014 23:29
    ...
    Uzalud piskaranje nije ovaj narod kadar da uradi tako nesto, propala drzava sa propalim ljudima.
  • eliot nes

    08.01.2014 21:52
    Drzavna preduzeca su vam kao mafija kojoj policija ne sme nista a ona reketiraju stanovnistvo i pare trose na svoje uzitke(plate)!
  • 08.01.2014 21:33
    lola
    Nisu ukinuli rtv pretplatu.
    Uveli dimnačarinu.
    Podigli porez na imovinu.
    Dupliraju taksu na automobil.
    Podignut pdv.
    Poskupljenje svih namirnica i proizvoda.
    Struja poskupela.
    Sve čine za dobrobit naroda i olakšanje teške materijalne situacije! Doka završim tekst biće još!!!NARODE ĆUTI, TAKO TI I TREBA. Zastrašivanjem se narod najbolje kontroliše i ponizi.
  • Max

    08.01.2014 21:24
    Крадоначелници
    Понављам, укинимо ИНФОРМААТИКУ, укинимо СТАН, лоповлук до лоповлука...
  • 08.01.2014 20:48
    Za sve sto im se desava krivi su gradjani Novog Sada jer nemaju samopostovanja niti odgovornosti prema sebi i svojim potomcima.Svak ima vlast kakvu zasluzuje.Za stetu koju je ovaj grad pretrpeo od izgradnje Autobuske stanice nije niko kriv a nadoknadjena je dupliranjem poreza na imovinu ,uvodjenjem dimnjacarine, uskoro i dupliranjem takse na registraciju
    automobila i jos koje cega..Gradjani placaju i cute i zive u najnebezbednijem gradu u Srbiji.Takvim gradjanima ne moze se desiti jedan Bozo Petrov.Njima pripadaju Bokani ,Kurine i njima slicni.Sto rece Kanjos Macedonovic -bolji i ljepsi pripadose boljima i ljepsima ,a vas i ja jedva zapadoh.
  • Brus Vilis

    08.01.2014 20:18
    Ošo ja, a vi vidite što ćete
    Pre par dana sam se odselio iz Novog Sada. Posle 45 godina. Pokupio ženu i decu i odselio u Sremsku Mitrovicu. Za stan na Telepu od 45 kvadrata pazario sam kuću od 160 sa većim dvorištem, na 5 minuta od samog centra. Zgadio mi se Novi Sad. Smučili su mi se svi novosadski političari, njihove odluke, samovolja, bahatost, bezobrazluk... Novi Sad je postao mali Beograd, prostačka sredina s mnogo kriminala. Dva dana pre odlaska sam šetao s decom Novim bulevarom i 10-ak koraka od mene dvojica giliptera na biciklima su oteli bakici torbu iz ruke. Uglavnom, više me nije briga za ovaj grad, za grad u kojem smo 80-ih godina u kafiću zajedno sedeli Zvonko, Pišta i ja, za grad u kojem dvorišnu kapiju nikad nismo zaključavali i gde su komšije bile deo porodice... Sve najbolje mangupi, bolje niste ni zaslužili!
  • ZoranNS

    08.01.2014 19:37
    Primer i za jedne, a kritika poniznima
    Primer i za jedne, a kritika poniznima, primer je taj gradonačelnik, kako se radi kada dođe otresit pošten čovek za gradonačelnika, a primer kako bi trebali građani da reaguju kada nesposoban gradonačelnik/ci dograbe gradsku vlast i kasu. Kako tu neki kliču gradonačelniku Metkovića, ali zato ne vade glave iz peska u svom gradu, u svom interesu, očito smo dovoljno beskičmenjaci, savijeni do zemlje da sa nama mogu raditi šta god hoće, ne može nas pokrenuti ni da nam čupaju nokte.
  • makijaveli

    08.01.2014 19:36
    nema sanse
    Ovaj parazitski sistem kod nas je sam sebi svrha, i nema sanse da se ista promeni. Zasto? Pa zato sto je vecina uposlenih na budjetu i njima odgovara da se ovo nastavlja dokle god moze. To sto ce drzava da bankrotira ih uopste ne sekira. Vazno je da ova `ladovina` potraje dokle moze, a posle kud koji ....
  • batistuta

    08.01.2014 19:29
    bravo za 021
    Ovo je najkvalitetniji članak što sam ga pročitao u poslednjih 20 godina!Molim Vas da ga ne skidate sa naslovne strane bar mesec dana a pogotovo ako budu izbori pa u vreme tkz.izborne kampanje.Ovo što je ovaj dečko iz Metkovića uradio je obrazac kako treba da se ponaša ne samo lokalna već i sva vlast pošto mi imamo i pokrajinsku i republičku.Ta količina lelemuda na svim nivoima vlasti je prosto neizdrživa.
  • Mina

    08.01.2014 19:24
    nastavak
    Naravno videti i šta sa viškom zaposlenih po raznoraznim upravama, agencijama i javnim i javno-komunalnim preduzećima. Da se uradi prava sistematizacija radnih mesta (da se ne desi kao što sada ima slučajeva da na radnom mestu gde je potreban inženjer sa završenim fakultetom i radnim iskustvom od nekoliko godina, radi čovek sa trogodišnjom srednjom i nekakvim kursom). Kada se primanja zaposlenih svedu na stvarnu realizaciju i ostvarenu dobit preduzeća, ako je preduzeće u gubitku - minimalac, ako je Grad prezadužen zaposlenima u upravi takođe minimalac - mnogi će sami otići.
  • IZOPSTENI

    08.01.2014 19:24
    ja sam o ovome
    pricao pre 10 godina na tribini lsv.
    predlagao sam i da svi politicari,ministri,direktori jkp,delegati...imaju platu koliki je prosek u vojvodini !
    predlagao sam i da se sve partije skinu sa budzeta i neka se financiraju iz clanarina.
    takodje sam predlagao da svi odgovaraju svojom licnom i imovinom rodbine.
    to im je bilo smesno !!
  • Mina

    08.01.2014 19:04
    Bravo za mladog gradonačelnika
    Sadašnja, a i buduća vlast u Novom Sadu bi mogla da primeni neka od rešenja kao ovaj mladi, ali odlučan i što ne reći, hrabar Gradonačelnik koji upravo radi za dobrobit svog grada i građana! Prvo neka odbornicima u Skupštini Grada uvedu simbolična primanja (jedan evro, što da ne), bez dodatnih dnevnica i troškova, vrate odborničke mandate strankama ((možda se smanji "kupovina" odbornika), zabrane najstrože upotrebu službenih automobila van radnog vremena, reprezentaciju i reklamu ili da je bar ograniče na neki minimum ... i eto novaca za oporavak javnih preduzeća i Grada.
  • Vlada

    08.01.2014 18:25
    ...
    Živane Laziću, pero ti se pozlatilo zbog ovog teksta. Komentar je suvišan.
  • ns

    08.01.2014 18:20
    i druge su partije bile na vlasti i zapošljavale ali brinule o "održivom razvoju" jer ako preteraju i sebe su za**bali, ali ovi novi sitni što su dobili vlast (DDD, 3Xsrbija) i neki od starih sitnih otrgnuti s lanca (SPO) su stvarno prešli granicu i odveli grad u katastrofalno stanje koje primećuju i gade ga se čak i veliki koalicioni partneri ali zbog uslovljavanja većine ćute i žmure ali neće tako biti doveka a mlađahni "političari" kanda ne razmišljaju o sutra, jedva čekam sutra!
  • Scotch Bonnet

    08.01.2014 18:20
    Za Primer
    Treba da sledimo primer ili cak da budemo bolji od njih.
  • 08.01.2014 18:13
    Zavadi pa vladaj.
    Ne nasedajte na smisljenu provokaciju vlasti gde uporno pokusavaju da okrenu radnike u privatnom sektoru protiv radnika u javnom sektoru.
    Pa nije onaj "vodovodzija" u vodovodu, radnik u Cistoci ili Grasovac kriv sto su se na svakom metru bulevara pojedinci ugradjivali , a danas ih niko ne pita koliko su i sa kim ostvarili protivzakonitu materijalnu korist.
    Gradjevinske firme koje su dobijale poslove u vreme prosle vlasti i dalje rade punom parom a uplate su uglavnom avansne.
    Sve vise gradjana shvata da u stvari promena nije ni biloo osim onih personalnih.
  • panonius

    08.01.2014 18:11
    respekt mravima
    "održava JP "Čistoća" sa bar 300 viška zaposlenih, naravno partijskih aktivista..." Stvarno ne znam , redovno viđam jadnike u narandžastim majicama kako ćutke kupe đubre i g.vna u kesama što baca stoka iz zgrada (Liman II) - naravno ne svi. Oni sigurno nisu višak. A ovih 300 smradova isterati da i oni čiste kad već ne zarađuju.
    Ne treba da mi pominju Metković (za poštovanje dečko), problem je kod ovih krokodila kod nas ! I neka mi pričaju smrde o departizaciji i nultoj toleranciji!
  • 08.01.2014 17:36
    Deo drustva koji decenijama parazitira u ovom drustvu su politicari! Oni su upropastili ovu zemlju i nastavljaju da je upropascuju! Politicari bi trebali da podnesu najveci teret svega toga! Spremacica,portir, cistac ulice...nemaju nikakvu krivicu za propadanje...
  • coco

    08.01.2014 17:27
    Za Pavlle
    Slažem se i podržavam!
  • 08.01.2014 17:26
    Naravno da ovo u Novom Sadu neće biti slučaj. Pre svega zato što je gro zaposlenih u javnom sektoru (a to su i oni najnepismeniji i najbeskorisniji)primljen za vreme mandata Maje Gojković. Dakle, partijske drugarice sadašnjih vlastodržaca. Bio je to pravi radikalski Eldorado, tada je zaposleno oko 20% ukupno sada zaposlenih u javnom sektoru. A i sadašnja ekipa ne zaostaje.
  • pawlle

    08.01.2014 17:06
    glupanderi iz srbije na celu sa mladjahnim krsticem idite u Metkovic i pitajte coveka koji ima muda kako se radi, JAJARE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna